Nieuwe wijnhuizen 2025

Feb 24, 2025Tom Gerritse

Italië;

Hier werd een gedegen huis binnen gehaald, Cantine Teanvm. Een familiebedrijf van zo’n 500 hectaren waarvan 150 met wijndruiven. Hun prima Primitivo was hier al opgevallen en na het bezoek van Nico aan het domein vielen de andere wijnen ook op. Wij zijn nu aan het afwikkelen en laten zsm de eerste zending komen. Wij zullen actief met het wijnhuis gaan werken, maar Villa Mottura blijft op voorraad.

De wijnen van Teanum worden geleverd in meerdere prijsklassen (tussen de €7,- en €17,- HoReCa) en zijn allen punt zuiver uitgemonsterd.

Cantine Birgi uit Sicilië staat klaar op de proeftafel. Ze maken twee lijnen, de instaplijn Tre Vente; Grillo, Cattaratto, Frapatto, Syrah en Nero d’Avola. Alles Bio en alles HoReCa onder de €8,-. Hogere lijn Trisole; Grillo, Zibbibo, Nero d'Avola en Nerello Mascalese, alles Bio, HoReCa tussen de €10,- en 13,-. Ook maken ze Marsala en een Zibbibo Passito. Sibiliana is samen gegaan met een aantal andere (zeer grote) producenten, ze vallen nu onder de paraplu Cantine Europa, zij kiezen ervoor om aan supermarkten te gaan leveren waardoor wij niet met elkaar verder kunnen. Onze huidige voorraad wordt niet meer aangevuld. 

Velenosi komt met een nieuwe lijn voor de witte wijnen, ziet er zeer goed uit en dit keer in donkere flessen! Zij hebben de lijn uitgebreid met Carofanata (is de druif en heeft iets weg van Viognier) en Lacrima, fris licht, met hints van viooltjes en rozemarijn. Beide zijn nog niet biologisch gecertificeerd en komen mee met de eerstvolgende order. 

Portugal;

Bij Vallado hebben ze afgelopen jaar ook niet stil gezeten, ze hebben een aantal nieuwe wijnen aan hun portfolio toegevoegd; Lady Baga, een lichte, fruitige rode wijn van de Baga druif, 12% alcohol, dat is knap in de Douro! Een 10 jaar oude witte port! (zelfde prijs als de rode 10 jaar rode port). En een tweetal zeer bijzondere Ports; een Colheita witte port uit 1940  en een Very Very Old Port, een blend van oude jaarganen, alles ouder dan 100 jaar. Voor de liefhebbers. 

Spanje;

Familia Conesa heeft een Orange wijn gemaakt van de Chardonnay druif, 2,5 maand schilweking, zal HoReCa rond de €9,- gaan kosten. Laten we met de volgende zending direct wat van meekomen. 

Frankrijk;

Met de steeds verder groeiende vraag naar betaalbare Champagne hebben wij nu proefflessen van Champagne Emilien Fresne, een klein familiedomein, opgevraagd. De Horecaprijs is scherp, rond de € 25,-. Fresne stond in december bovenaan in Le Monde bij hun survey over Champagnes. 

In Chablis voltrok zich een natuurramp en Phillipe Goulley haalde slechts 1% van zijn normale oogst binnen. Iedereen die erop rekent dat deze wijnen er gedurende het hele jaar zijn wordt uitgenodigd om contact met ons op te nemen i.v.m. een reservering.

 De serie wijnen van Well of Wine werd uitgebreid met;

Pinot Noir 2023 & Cabernet-Sauvignon 2023

De gehele lijn van wordt nu in minder kostbare fles gebotteld waardoor de HoReCa prijs daalt naar €6,95.

Twee wijnen die kwalitatief klinken als een klok en waarvan de assemblages -zoals gebruikelijk- door Nico McGough zelf zijn verzorgd. 

Ook de viognier is nu binnen in de nieuwe fles. Rosé 2024 en sauvignon blanc 2024 worden volgende maand gebotteld!

 Alcoholvrij uit het zuiden Van Frankrijk, Villa Amélie. Deze worden betrokken bij Vincent Pugibet waar Nico al drie jaar mee in gesprek is. Rood, wit, rosé plus mousserend wit en rosé verwachten wij spoedig toe te kunnen voegen aan de collectie. Alles is Biologisch maar omdat het de-alcoholiseren niet binnen de biologische wijnwet past zal er voorlopig geen bio logo op de fles voorkomen. Van het complete aanbod zonder alcohol vonden wij deze wijnen veruit het meest aantrekkelijke. Deze producent is zo goed dat hij nu opdracht kreeg van een zeer grote producent van Prosecco om zijn prosecco 0/0 te gaan produceren (!)

 In Bordeaux vond Nico een knisperend fris glas wit So-Low genaamd met slechts 8,5% alcohol, biologisch én biodynamisch gecertificeerd. Is onderweg naar Nederland, we krijgen in totaal 3/4 pallet. Interesse? Bestel snel!  

Uit St. Andeol in de Zuid-Rhône komt een nieuwe wijn van Ch. Rochecolombe, op basis van 100% couston druiven. Dit huis grossiert in eervolle vermeldingen waaronder drie wijnen ex aequo op de eerste rang in het lijstje ‘Beste Rode Rhône’s’ van De Grote Hamersma afgelopen december. Roland en Laetitia Terrasse willen graag naar Nederland komen om te helpen met marketing. Zodra er iemand is die ze nodig heeft laat het ons weten svp. Inmiddels is Nederland van hun site verwijdert als land waar men rechtstreeks naar toe verzendt. 

 In de Noord Rhône bezocht Nico Domaine des Hauts Châssis waar een toezegging werd verkregen dat wij over wat meer rode en witte Hermitage mogen beschikken alsmede over meer Condrieu. Deze wijnen blijven echter schaars dus als iemand wijn nodig heeft laat het graag weten aan ons zodat wij het kunnen reserveren.

Hier ook de eerste ‘release’ van Raphaël Faugier die een keurige, vatgerijpte witte Crozes Hermitage lanceerde. Wij laten spoedig wat ervan meereizen.

 Bij Claire Briottet in Dijon werd een Chocolade roomlikeur toegevoegd aan de lijn die wij al voeren van deze kostelijke, ambachtelijke, likeuren. Claire heeft op verzoek van Nico Nederland ook verwijderd van het lijstje waar men rechtstreeks kan/mag bestellen en ook alle consumentenprijzen van de site verwijderd. Een producente die ‘het’ snapt. 

Domaine l’Idylle heeft dit jaar voldoende Mondeuse druiven kunnen oogsten! We moeten nog een week wachten tot de nieuwe botteling voor de Cruet, dan komt het meteen mee. 

Meer blogs artikelen