Cuna

Toscaans geesteskind van Federico Staderini.

Wie Federico Staderini zegt, denkt meteen aan één van de hyper sterren van Brunello di Montalcino, Poggio di Sotto. Voor deze Toscaanse reus lijkt internationaal geen prijs te hoog waarmee deze sangiovese uit Italië het merendeel van de Cru’s Classé’s van Bordeaux klopt.

Maar de bescheiden Staderini, agronoom & oenoloog, ging binnen Toscane ook op zoek naar bijzondere ‘terroirs’ waar hij zijn pinot noir droom kon verwezenlijken. Hij vond de ultieme plek hoog in de heuvels aan de oostzijde van Toscane, ten noorden van Arezzo en ongeveer een uur oostelijk van Florence. Nabij het gehucht Pratovecchio vond hij de juiste grond en expositie om de nobele pinot noir aan te planten.
Het hele project begon in 2003 met de aanplant van de zeldzame druif abrostine. In 2004 gingen de eerste pinot noir stokken de kalkhoudende kleigrond in.

Abrostine is een van oorsprong Etruskische druif waar niet iedereen direct van af weet, het is in het noordelijk van Toscane gelegen Emilia Romagna de bekende druif voor Lambrusco. Dat er behalve frivool bruisende wijnen ook grote, geschakeerde wijnen van gemaakt kunnen worden bewijst Federico Staderini. Zijn expressie van abrostine heeft niets lichtvoetigs, het is eerder betimmerd te noemen met prachtig rijp bessenfruit en tonen van zoete kruidigheid en specerijen. Concentratie en diepte.

In 2004, 2005 en 2007 plant hij vervolgens pinot noir aan. Denk hier niet aan gigantische velden vol, want de gehele oppervlakte bedraagt slechts een bescheiden 4,5 hectaren. Hij cultiveert alles biodynamisch en maakt tijdens de gisting uitsluitend gebruik van de van nature op de druif voorkomende gisten. Het geplukte fruit wordt hier nog op de traditionele wijze met de blote voeten getreden.

De oogst duurt gemiddeld van begin september tot begin oktober, de vroeg geplukte druiven worden voor 75 tot 80% ontdaan van hun steeltjes. De laatst geoogste druiven gaan voor 90% als complete trossen de gistingskuipen in. Zowel in de wijngaard als later in de kelder ondergaan de druiven een rigoureuze kwaliteitscontrole. Tijdens de gisting worden de bovendrijvende schillen omlaaggedrukt in het gistende sap. Deze techniek heet ‘pigeage’. Hij maakt voor de gisting gebruik van cementen én oude eiken kuipen óf conisch cuves van kastanjehout. Het eerste fruit gist gedurende 15 tot 17 dagen gemiddeld terwijl het laatst geoogste fruit er 22 tot 24 dagen over doet. Volgend op de gisting rijpen de wijnen doorgaans 20 maanden in gebruikte Bourgogne vaten van Frans eiken. Hierna volgt een rijping op fles van tenminste 12 maanden alvorens de wijn mag worden verkocht.

Waar bij Poggio di Sotto kracht en concentratie hand in hand gaan, is dat bij Cuna en Sempremai Sorte juist het tegenovergestelde. Daar voert finesse en beheersing juist de boventoon. Cuna en de ‘single vineyard’ Brendino bezitten een medium donkere kleur, geen ‘paarse’ tonen hier maar beschaafd ‘dakpannen rood’. In de geur eerder betimmerde tonen van klassieke Bourgogne dan de vaak ‘jammy’ tonen van pinot noir uit de nieuwe wereld. Prachtige, ingehouden wijnen zijn het met een duidelijk merkbare tanninestructuur.

De ‘Sempremai Sorte’ bezit meer kleurdiepte dan Cuna en de geurexpressie is een andere. Fermere, soms naar ‘zoet’ (van zoethout) en fijne specerijen neigende geuren met fraai geconcentreerd bessenfruit zijn merkbaar. In de mond een gedegen glas wijn met structuur en stevigheid. Een wijn met ruggengraat dus.

Deze handgemaakte wijnen vallen onder de I.G.T. Toscane en behoren tot de meer zeldzame kwaliteitswijnen van Italië en zijn jaarlijks slechts in bescheiden hoeveelheden verkrijgbaar. Voor de HoReCa (wijnkaarten) adviseren wij dan ook om bij ons een reservering te plaatsen zodat u niet achter het net vist.

Technische details;

Cuna, is genoemd naar het gehucht;
Oogst van begin september tot begin oktober.
Handgeplukt biodynamisch fruit (pinor noir), gedeeltelijk ontsteelt, deels ‘whole cluster’, hele trossen.
Strenge kwaliteitscontrole in wijngaard & kelder.
Gisting start met ‘pied de cuve’ techniek
Pigeage non machinaal uitgevoerd.
Gisting in oudere houten kuipen en cementen cuves.
20 maanden vatrijping in eiken vaten, Bourgogne pièces, geen nieuw hout.
12 maanden flesrijping.

Cuna ‘Brendino’ genoemd naar de wijngaard;
Handgeplukt biodynamisch fruit, 50% ontsteelt, 50% complete trossen.
Strenge kwaliteitscontrole in wijngaard & kelder.
Gisting start met ‘pied de cuve’ techniek
Pigeage non machinaal uitgevoerd.
Gisting in 228 liter Bourgogne pièces en 500 liter tonneaux.
Rijping gedurende 20 maanden in gebruikte Bourgogne pièces.
24 maanden flesrijping.

Sempremai Sorte
Handgeplukt biodynamisch fruit (abrostine), 100% ontsteelt.
Strenge kwaliteitscontrole in wijngaard & kelder.
Gisting start met ‘pied de cuve’ techniek, louter natuurlijke gisten.
Pigeage non machinaal uitgevoerd.
Maceration (inweking) gedurende 4-5 dagen in staande conische cuves van kastanjehout, waarna sap gescheiden wordt van de schillen.
Gisting in 228 liter Bourgogne pièces.
Rijping gedurende 24 maanden in gebruikte Bourgogne pièces.
24 maanden flesrijping.

Cuna 2016
Cuna
Cuna 2016
Log in om de prijs te zien
Cuna 2017
Cuna
Cuna 2017
Log in om de prijs te zien
Cuna 2017 - Magnum 1.5L
Cuna
Cuna 2017 - Magnum 1.5L
Log in om de prijs te zien
Cuna Sempremai 2017
Cuna
Cuna Sempremai 2017
Log in om de prijs te zien