
Morgadia da Calçada
De Douro-vallei, opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, is misschien wel het allermooiste wijngebied op aarde. Zeer steile wanden met daarop terrassen waar de druiven in de zon bakken, met diep daaronder de glinsterende rivier.
Morgadio da Calçada ligt in het slechts driehonderd inwoners tellende dorpje Provezende. In dit plaatsje staan dertien prachtige, monumentale gebouwen daterend uit de zestiende tot de achttiende eeuw; Casa da Calçada is er één van. Gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw in opdracht van de invloedrijke rechter Jerónimo da Cunha Pimentel en recent aangekocht door Dirk van der Niepoort, één van de wonderkinderen uit de portwereld. Dirk brengt niet alleen port uit onder zijn eigen naam, maar maakt ook port voor het kleine huis Morgadio da Calçada. Waar menig portproducent kiest voor ultramoderne, industriële productiemethoden, kiest Dirk er juist voor om zo dicht mogelijk bij de traditie te blijven. Het fruit wordt met de hand geplukt en wordt vervolgens in grote granieten bakken (‘lagares’) gestort. Daar nemen de voeten van de treders het werk over. De zachte voetzolen pletten wel de druiven, maar de pitjes blijven ongeschonden. Dit suikerrijke mengsel gaat gisten tot er een (laag) alcoholpercentage is bereikt. Vervolgens voegt men zuivere wijnalcohol toe
waardoor de gisting direct stopt. Port is geboren, weelderig zoet, krachtig van kleur en vol natuurlijke extractstoffen. Direct na deze ‘mutage’ gaat de jonge wijn naar de vatenkelder voor de rijping.
Dit is een van de weinige portproducenten die alle portwijn nog laat rijpen in houten vaten, van soms wel honderd jaar oud. Doordat alle wijnen lageren in houten vaten is de wijn bij het openmaken niet zo onder de indruk van de zuurstof waarmee de wijn in aanraking komt. De wijn hoeft dan ook zeker niet dezelfde dag op. Over de ‘gewone’ Ruby Reserve schreef wijnschrijver Hubrecht Duijker: ‘Beter dan dit kun je niet verwachten’.