
Oriol Rossel
Het domein Oriol Rossell ligt in een beschermde zone van de Alt Pénédès. De oorsprong van het domein gaat terug naar het einde van de zestiende eeuw, wat blijkt uit verwijzingen naar de namen Cassanyes en Rossell, te vinden in familiedocumenten uit die tijd. De twee families kwamen samen in 1811 door het huwelijk van Damia Rossell met Madrona Cassanyes, erfgename van het familielandgoed.
De traditie werd voortgezet van vader op zoon en heeft geleid tot de oprichting van Oriol Rossell.
De familie maakt al dertig jaar cava. Al die tijd is ernaar gestreefd om aloude tradities hoog te houden en de beste kwaliteitswijnen aan te bieden. Het bedrijf heeft een gelimiteerde productie en prefereert in tegenstelling tot vele van zijn collega’s handmatige boven machinale productie.
Ook het oogsten gebeurt met de hand in de koelte van de vroege ochtend. Hierdoor kan bij Oriol Rossell een eerste selectie van de druiven worden uitgevoerd in
de wijngaard. De druiven worden vervoerd in kleine kratten om het fruit niet te beschadigen. Omdat ze in zijn geheel aankomen bij de wijnmakerij, behouden ze al hun eigenschappen. Van generatie op generatie wordt toegezien op een zorgvuldige omgang met de wijngaarden en het wijn maken. Het biologisch cultiveren in de wijngaard, een langzame en goed gecontroleerde fermentatie in de kelder en het vinden van de juiste druivensamenstelling zijn hier voorbeelden van.