
Cantine Tollo
Cantine Tollo is geen kleintje want de jaarproductie in flessen ligt -afhankelijk van het jaar- op elf tot dertien miljoen flessen. Wij gingen er op bezoek.
Waar wij normaal gesproken op bezoek gaan bij kleine, familiebedrijven was het nu interessant om juist één van de hele groten aan het werk te zien. Er zijn zo’n 600 coöperatieleden die allen hun oogst naar Cantine Tollo brengen. Bij aankomst moeten de boeren eerst langs ‘de blauwe arm’ dat zijn robots die een monster trekken uit het aangebrachte fruit. Er wordt daarvan direct een analyse gemaakt en de beter de kwaliteit de hoger de prijs die je ervoor ontvangt. Vervolgens gaat het fruit door naar een van de negen ontvangst bakken waar het fruit meteen verwerkt wordt en via de ontsteler óf rechtstreeks naar één van de elf (!) gigantische Wilmes persen gaat (witte druiven) óf in het geval van rode druiven direct doorgaat naar de gistings tank. Op deze wijze verwerkt men jaarlijks 50.000 ton (!) Om de juiste kleur en extractie te verkrijgen bij de rode wijnen past men ‘rémontage’ toe waarbij het gistende sap van onder uit de tank over de bovendrijvende schillenmassa heen wordt gepompt.