
Château de Ferrand
In 1978 verkoopt Baron de Bich zijn aandeel in een waterbedrijf en herinvesteert hij het in de acquisitie van het wijndomein Château de Ferrand, St. Emilion Grand Cru. Schertsend riep hij dat hij ‘water in wijn te hebben veranderd’.
Na zijn overlijden wordt In 2019 onder leiding van zijn dochter Pauline en haar echtgenoot Chandon de Moët (!) een grootschalige restauratie van het pand afgerond. Wat daar is neergezet is dus bij uitstek wél met een pen te beschrijven. Baron de Bich was namelijk de man die de wereld een wondertje schonk, de Bic balpen. Pauline wil nog even kwijt dat er sinds de eerste pen meer dan 100 miljard van zijn geproduceerd.
Met grote zorg wordt er louter handmatig gewerkt. Het biologisch werken wordt ondersteund door de natuur zelf, want het domein ligt op honderd meter boven zeespiegel en is daarmee het één na hoogst gelegen Châteaux in St. Emilion. De wijngaarden zijn beplant met 70% merlot, 29 % cabernet franc en 1% cabernet sauvignon. Pas met de oogst 2022 kwam dat terug in de assemblage van de wijn want in dat jaar ging eenderde van de cabernet franc naar de ‘Grand Vin’. Het handgeplukte fruit wordt op ultramoderne wijze geselecteerd middels optische selectie: een machine die razendsnel goed en minder goed weet te scheiden. Er volgt dan een periode van inweking van zo’n zeven tot tien dagen. Vatrijping duurt tot twaalf tot vijftien maanden. In 2012 werd Château de Ferrand gepromoveerd naar de St. Emilion Grand Cru Classé- status; daarvoor stond het slechts te boek als een St. Emilion Grand Cru. Het is hét toonbeeld van beheersing en finesse.