
Château Grand-Launay
"De rivieren Dordogne en Garonne komen nabij de stad Bordeaux samen om als de Gironde verder te stromen richting de Atlantische Oceaan. Precies op het punt waar beide rivieren elkaar ontmoeten, op de noordelijke oever, ligt de Côtes de Bourg, genoemd naar het plaatsje Bourg sur Gironde op zo’n dertig kilometer ten noordwesten van de stad Bordeaux.
De rivieren reguleren hier niet alleen de temperatuur; er wordt ingeschat dat de enorme hoeveelheid water goed is voor één tot twee graden temperatuur- beheersing. Ook de reflectie op het water (en dat van de nabijgelegen Atlantische oceaan) is van belang, want hierdoor heeft Bourg circa tien procent meer zonlicht. Ook is het er droger dan gemiddeld.
De wijngaarden van wijnbouwer en oenoloog Pierre-Henri Cosyns gaan terug tot 1841, het jaar van oprichting. Uit die periode stamt ook het fraaie pand. Voor de bouw maakte men gebruik van de lokaal aanwezige kalksteen. Al in 1908 roemt de Bordeaux- gids der gidsen, de Féret (later Cocks et Féret, Bordeaux et ses Vins) de wijnen van dit Château als een van de beste van de hele appellation. In 1970 kocht zijn vader het geheel. Komend vanuit Argentinië, waar hij lessen volgde bij Don Bosco in Mendoza. Zijn liefde voor Malbec wordt hiermee verklaard. Vader studeerde oenologie in Reims en later Bordeaux. Om internationale wijnervaring op te doen werkte hij ook bij een van de handelshuizen in Bordeaux.
Toen hij Grand-Launay zag was hij meteen verkocht. Launay betekent zoveel als ‘l’eau’ (water). Het is er vochtiger dan elders en er moet bij elke wijngaard goed worden opgelet dat er toereikende drainage is. Onder zijn leiding groeide het kasteel van tien naar vijfentwintig hectare. Niet lang voor zijn overlijden riep hij zijn zoon Pierre-Henri bij zich. De drie andere kinderen, dochters, hadden geen enkele interesse in het bedrijf. Zoon Pierre Henri werkte in Parijs als technicus. Hij stemde toe om voorlopig één jaar op het kasteel te werken, maar hij ging er niet meer weg. In 2005 haalde hij zijn bul als oenoloog. Vader overleed in 2008.
In 2009 was er een gigantische hagelschade. Met de heldere hersenen van een techneut bedacht hij dat de helft van de oogst verliezen net zo’n groot risico is, als de helft verliezen door de omslag naar biologische technieken. Hij begon direct te werken volgens de richtlijnen van Ecocert. Inmiddels zijn alle wijngaarden van Grand-Launay biodynamisch en Demeter- gecertificeerd. Ook is hij actief met wijnen zonder toegevoegd sulfiet.
Pierre-Henri oogst deels handmatig, maar laat ook percelen machinaal oogsten. ‘Best of two worlds’ heet dat. Op de klei/kalkbodem verbouwt hij slechts één witte druif, de sauvignon gris, waarmee hij één hectare heeft aangeplant. Voor de rode wijnen tekenen merlot (70%), malbec (15%) en beide cabernets (15%)."