
Château Rousset
In een rechte lijn van Nice naar Parijs doorkruis je de Alpes de Haute Provence. Geiten, olijfbomen, lavendelvelden, wijngaarden en klaprozen. Het befaamde Sisteron-lam graast op de heuvels. Hier ligt ook het indrukwekkende Gorges du Verdon; indrukwekkender natuurschoon is lastig te vinden.
De familie Emery drijft het Château al sinds 1825 en het werd biologisch gecertificeerd in 2017. De witte wijn wordt gemaakt van de vermentino en spat het glas uit, droog en expressief.
De haast bleke rosé is schoon, hyperelegant en schandalig lekker. De Fransen noemen dit een blanc taché oftewel ‘wit met een vlekje’.
Voor de productie van de rode wijnen is de syrah de belangrijkste druif. De rode brengt een zeer oude werkwijze in de fles: syrah (blauw) en viognier (wit) bijeen in dezelfde wijn, als een wolkje melk in donkere thee. Dat geeft een prachtige, beheerste, beschaafde rode wijn: fijn geurend, mooie diepte en zachte toegankelijkheid. Wat is dit goed!
De wijngaarden vormen als het ware de connectie tussen twee belangrijke wijngebieden. In het noorden en westen de Rhônevallei en in het zuiden de zonovergoten Provence. Omdat het relatief hoog ligt heeft dit gebied een iets koeler klimaat en dat past niet alleen de syrah druif, maar zeker ook de expressierijke vermentino.
Hier rijpen de druiven met hun neus richting het noorden, door de hoge ligging op natuurlijke wijze beschermd tegen de vaak intense zomerhitte van de Provence.