
Domaine de Baal
In de noordoostelijke hoek van Libanon verrijst een van de meest gevierde heiligdommen van de oude wereld: de stad Baalbek, genoemd naar de Fenicische god Baal, god van de vruchtbaarheid, en de thuisbasis van de grote Romeinse tempel van Bacchus, god van de wijn.
In deze hoek ligt ook Domaine de Baal op 1200 meter hoogte. Het domein is gelegen op de kalksteen- hellingen aan de westkant van Mont Libanon, met uitzicht op de Bekaa-vallei, een vruchtbaar land dat ooit de ‘tarwezolder’ van de Romeinen werd genoemd. De eerste wijnstokken van het domein werden in 1994 aangeplant, maar het was pas in 2006, na vele jaren in Saint-Emilion te hebben doorgebracht, dat eigenaar en wijnmaker Sebastien Khoury terugkeerde naar Libanon en zijn eerste jaargang produceerde. Respect voor de natuur staat bij Khoury voorop. Hij heeft zijn zeven hectare aangeplant met biologisch geteelde cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot,
syrah, chardonnay en sauvignon blanc.
Met minimalistische, milieuvriendelijke gebouwen en architectuur, bieden de muren van één meter dik, samen met de groene daken bedekt met aarde en planten, de ideale omgeving voor de wijnbereidings- en rijpingsprocessen. De vatenkelder werd half in de grond gebouwd om gedurende het hele jaar een gemiddelde temperatuur van 13 tot 16oC en een vochtigheidsgraad van 60 tot 70 procent te garanderen.