
Domaine Jacolin
"Halverwege de lijn Dijon/Tours liggen meerdere beroemde Loire- regio’s die bekend zijn om hun witte wijnen van de sauvignon blanc-druif, en rode van pinot noir. Er zijn echter plaatsen waar uitstekende wijnen worden gemaakt tegen vaak gunstiger prijzen. Reuilly en Menetou-Salon bijvoorbeeld.
Joseph en Marie de Maistre drijven sinds 2019 in het gehucht Saint-Céols hun wijndomein Le Prieuré de Saint-Céols. Zij hebben van de vorige eigenaar, Pierre Jacolin, dertien hectare wijngaard overgenomen waarvan tweederde is beplant met sauvignon blanc en het restant met pinot noir. Op moment van schrijven zijn zij Terra Vitis-gecertificeerd, maar zij werken al wat jaren biologisch.
In de bescheiden kelder staan zo’n elf rvs-tanks in verschillende formaten. Het is de bedoeling om in de toekomst de grote 100-hectolitertanks te vervangen voor tanks met een kleinere inhoud. Zo kan hij perceel voor perceel verwerken en dat zal leiden tot meer typiciteit van de wijnen. Vanaf de oogst 2023 zal alles met de hand worden geoogst, en wordt de druk in de pers teruggebracht, zodat het sap aan de basis al meer elegant en evenwichtig overkomt.
In de kelder experimenteert Joseph met een eivormige amfoor en hij is blij met het resultaat, met name met de ‘micro oxidation’ door zuurstof die door de licht poreuze wand van het ei heen komt. In de kelder liggen er ook op bescheiden schaal wat eiken vaten van bekende vatenmakers als Gauthier Freres, Ermitage, Chassan en Seguin Moreau ‘Icone’ . Net als meer collega’s koopt hij ook wat tweedehands fusten van collega Henri Bourgeois. En hij kocht – om mee te experimenteren – een ‘Demi Muids’ van 600 liter van Tonnelerie La Croix."