
Domaine Romanesca
Waar tot twintig jaar geleden ‘massa is kassa’ troef was in het Beaujolaisgebied is de stemming nu serieus veranderd. Mede gestimuleerd door de torenhoge prijzen van de meer noordelijk in de Bourgogne gelegen wijnen is er een groep – veelal jonge – wijnmakers overgestapt op de productie van zeer fraaie, kwalitatieve wijnen.
Domaine Romanesca, in het gehucht La Chapelle des Bois, is er één van. Eerdere generaties verkochten de druiven of wijn liever aan handelshuizen. Trénel & Fils was er één van; André Trénel kocht jaarlijks hun complete productie Moulin a Vent ‘La Rochelle’.
Maar ook in Morgon, Juliénas en Fleurie bezitten zij wijngaarden. De totale productie wordt nu zélf op fles gebracht. Inmiddels is ook de biologische certificering op orde. De stijl is niet meer hetzelfde als vroeger; tegenwoordig bezitten de wijnen aanzienlijk meer concentratie en diepte en ook het bewaarpotentieel nam toe. Vroeger was het usance om ook de hogere ‘Cru’s’ binnen twee jaar te drinken. Dat is in ieder geval volledig achterhaald – de wijnen blijven zeker vijf jaar optimaal, en mogelijk zelfs langer. De Cru’s du Beaujolais vormen een uitstekend alternatief voor de inmiddels haast onbetaalbare grote wijnen uit de noordelijke Bourgogne. Drie wijnen van Romanesca stonden in het lijstje “beste cru’s du Beaujolais” in Nederland. Nieuw is de witte Beaujolais.