
Leclerc Briant
Het huis Leclerc Briant is één van de pioniers van de biodynamie in de Champagne. Al aan het einde van de jaren vijftig verspreidde Bertrand Leclerc het woord hierover binnen zijn familie en bracht het in de praktijk in zijn wijngaarden. Het was zijn zoon Pascal, de vijfde generatie Leclercs, die aan de slag ging met het behalen van de eerste volledige certificeringen. Een diep respect voor de natuur en voor de terroirs is altijd van doorslaggevend belang geweest bij Leclerc Briant. Nu zijn alle wijngaardpercelen gecertificeerd als biologisch en biodynamisch. Alle champagnes zijn tevens vegan.
Opgericht in 1872 door Lucien Leclerc in het dorp Cumières, verhuisde het bedrijf in 1955 naar het huidige pand aan de Chemin de la Chaude Ruelle in Epernay. Dankzij de dynamiek van Bertrand Leclerc
– achterkleinzoon van de oprichtster – en van zijn vrouw Jacqueline Briant, veranderde het bedrijf in die tijd naar de status van ‘Maison de Négoce’ (oftewel handelshuis). Hierdoor kon fruit worden verwerkt van
wijngaarden die niet hun eigendom waren.
In 2012, na het overlijden van Pascal Leclerc, werd
het huis Leclerc Briant aan de vergetelheid ontrukt toen het werd overgenomen door Mark Nunelly en Denise Dupré. Dit Amerikaanse koppel houdt van de Franse ‘art de vivre’. Het stel was op slag verliefd op het non-conformistische karakter van Leclerc Briant. Ze worden vergezeld door Frédéric Zeimett, geboren in Champagne, die het huis sindsdien naar de hoogste maatstaven stuurt. Wijnmaker is de biodynamie-‘goeroe’ Hervé Jestin.
De nieuwe Leclerc Briant-eigenaresse Denise Dupré ging meteen voortvarend te werk door 14 hectaren aan Premier Cru-wijngaarden te kopen. Alle zijn biologisch gecertificeerd en worden biodynamisch gecultiveerd. De jaarproductie van dit kleine huis bedraagt circa 130.000 flessen.
Leclerc Briant wordt tegenwoordig in één adem genoemd met tophuizen als Krug en Roederer. Het huis is gespecialiseerd in de productie van ‘single vineyard’ champagnes, altijd mét oogstjaar.