
Villa des Croix
"Het ‘terroir’ van de AOC Picpoul de Pinet bevindt zich rond het Bassin de Thau, een gigantisch zoutwater binnenmeer. De wortels van de wijnstokken staan hier bijna in de Middellandse Zee, iets dat je zeker terugproeft in de wijn.
Doordat de wijngaarden dicht bij de kust liggen, bestaat de grond hier voornamelijk uit kalk die afkomstig is van de fossielen van schaal- en schelpdieren. Dit in combinatie met de uitbundige zonneschijn geeft mooi rijp fruit met fijne zuren en een lichte ziltigheid. Het Thau-bassin is een kweekvijver voor heerlijke oesters en mosselen waarmee gelijk een goede vriend is gevonden aan tafel met Picpoul de Pinet.
Villa des Croix verschilt van de meeste Picpoul de Pinets. De meeste Picpouls worden gebotteld in december/januari, na gisting en een periode van bezinking. De Villa des Croix rijpt echter ook ‘Sur Lie’ (op zijn eigen gist) gedurende minimaal vier maanden om structuur, gewicht, body en complexiteit toe te voegen, zonder afbreuk te doen aan het fruitige karakter. Een ferme 9,5 van Harold Hamersma vertelt de rest."