
Yves Leccia
De familie Leccia heeft een geweldige reputatie in Corsica. Al generaties staan zij borg voor super kwaliteit. Zoon Yves doorliep de oenologische faculteit en stond direct na het behalen van zijn bul in 1980 voor de keuze: de wijde (wijn)wereld in, of juist terug naar het beeldschone Corsica. Het werd het laatste. Hij werkte op het familiebedrijf tot 2004 zij aan zij met zijn zuster maar begon in 2005 onder eigen titel, samen met zijn Sandrine, het eigen bedrijf. Hun wijnen zijn sterk ‘terroir’-gedomineerd.
Als je ‘karakter’ zoekt in wijn, dan zijn de wijnen van Yves Leccia de juiste keuze. Hij is maniakaal precies en delegeert zo weinig mogelijk. Dagelijks is hij in de wijngaarden of kelder te vinden. Dit alléén al staat borg voor geweldige kwaliteit én beperkte productiecijfers. Omdat Yves de verpersoonlijking is van Corsica was hij buitengewoon verheugd een klein perceel te vinden met een verloren gewaand authentiek druivenras, de biancu gentile. Hij is in 2006 direct begonnen met het verder kweken van dit ras dat inmiddels door de wetgevers is toegelaten tot de I.G.P Île de Beauté. Hij heeft verder twee rode druiven aangeplant die je zelden of nooit tegenkomt: de minustellu (graciano) en de sciaccarellu (mammolo).
De Italiaanse link komt tot uitdrukking in het gebruik van vermentino-druiven voor de witte wijnen maar zeker ook door een blauwe druif, de niellucciu. Dit is de Corsicaanse naam voor de bekende sangiovese uit Italië. Ook wordt er gewerkt met grenache. Tot de sterren van zijn productie behoort de zwoelzoete ‘Muscat Cap Corse’.