13KGHT79 Domaine Singla - Een juweel uit Roussillon – Well of Wine
Domaine Singla - Een juweel uit Roussillon

Domaine Singla - Een juweel uit Roussillon

Domaine Singla - Een juweel uit Roussillon.
 
De familie De Besombes bezit Domaine Singla sinds 1760, nu is Laurent de Besombes-Singla de drijvende kracht achter dit wijndomein gevestigd in het wijndorpje Saint-Laurent–de-le-Salanque, aan de kust van de middellandse zee. De dichtstbijzijnde grote plaats is Perpignan, even zuidwestelijk van St Laurent.  Maar veel belangrijker nog is de onmiddellijke nabijheid van twee belangrijke wijndorpen, Collioure en Banyuls-sur-Mer. Dit is ook de laatste wijnregio in Frankrijk noordelijk van de grens met Spanje.
 
Alhoewel de wijnen van Roussillon in één adem worden genoemd met die van de Languedoc, is er toch in toenemende mate sprake van een geheel eigen karakter van beide regio's. De wijnen van Roussillon lijken wat meer ‘betimmerd’ zeker waar het de topkwaliteiten betreft. De beste wijnen bezitten ook een fraai bewaarpotentieel.
 
Domaine Singla telt in totaal 50 hectaren, allen in de l’Agly vallei,  sinds 2006 zijn ook alle wijngaarden biologisch of bio-dynamisch gecertificeerd. Men produceert ruim tien verschillende rode, witte en rosé wijnen, maar er wordt ook indrukwekkend goede Rivesaltes gemaakt. De beschaafd zoete, versterkte wijn. De gebruikte druivenrassen zijn grenache noir, syrah, carignan, mourvèdre, macabeu, roussanne, grenache blanc, muscat d’Alexandrië en muscat à petits grains.
 
De meest opvallende aanpak op dit superieure domein is de wijze waarop zij hun fruit verwerken. Tot niet al te lang geleden was ‘Zuid-Frankrijk’ één grote wijnfabriek. Alles draaide om volume en alle druiven eindigden in dezelfde gistingskuip. Eenheidsworst van laag niveau. Maar de laatste drie decennia is er in die hoek een kwaliteitsrevolutie gaande. Jonge mensen worden universitair opgeleid en bezoeken ook vaak andere wijnlanden om hun kennis te verrijken. Hiermee is de basis kwaliteit van de Languedoc & Roussillon enorm gestegen. Sterker nog, er worden op steeds meer plaatsen schitterende wijnen gemaakt, zo ook op Domaine Singla. Volgens geologen behoort de ‘Mas de Passe-Temps’ van Domaine singla tot de oerkorst van de aarde, en stond nooit onder water. Dit geeft diep rossig bruine grond zoals dat ook in delen van Toscane zichtbaar is.
 
In plaats van alle wijndruiven op een hoop te gooien worden bij Domaine Singla de druiven perceel voor perceel en met grote zorgvuldigheid verwerkt. Hierdoor ontstaan wijnen met een grote mate van typiciteit en optimaal van kwaliteit.
 
Dit kan niet bereikt worden door ‘conventioneel’ te blijven werken. Volume maakte plaats voor kleinschaligheid. Massa werd ingeruild voor precisie. Eenvoud veranderde in perfectie. De spraakmakende wijnen van Domaine Singla zijn hiervan het bewijs. In totaal maakt men gemiddeld 50.000 flessen per jaar en daalde de opbrengst per hectare van bijna 80 hectoliter in het verre verleden naar iets meer dan 20 hectoliter nu.
 
La Matine. Côtes du Roussillon-Villages. 50 % Syrah, 30 % Carignan, 20 % Mouvedre.
Deze wijn bestaat voor 50 % uit Syrah druiven aangevuld met 30 % Carignan en 20 % Mouvedre. De productie blijft bescheiden, met zo’ n 10.000 flessen gemiddeld per jaar.  Dat lijkt veel, maar is een ‘speldenprikje’ in deze regio. Het is een prachtige, diep fruitige wijn. Zacht en beschaafd in de mond en perfect inzetbaar bij een grote verscheidenheid aan gerechten. Rood vlees, (veder)wild, romige kazen en zelfs bij pittige Oosterse gerechten. Het is een wijn om binnen 3 jaar na de oogst te drinken, bij voorkeur onder kamertemperatuur, een graad of 14 in het glas is prachtig.
 
Ascensio. Côtes du Roussillon-Villages. 70 % Syrah, 30% Grenache
Dit is een donker, kersenrode wijn met een diep aroma waarin een overdaad aan rijp, rood fruit waarneembaar is, afgewisseld met geurindrukken van kruiden. Een prachtige, volsmakende rode wijn. Hiervoor gebruikt men 70% Syrah en 30% Grenache druiven telkens van de jongste aanplant. Een prachtige, fruit gedreven wijn waarvan de jaarproductie doorgaans de 4000 flessen niet te boven komt.  Een perfecte begeleider van stoofgerechten, rood vlees, al dan niet van de grill. Wild en gevogelte. Ook bij een plateau met stevige kazen is dit een verrukkelijk glas.
 
Passe-Temps. A.O.C. Côtes du Roussillon-Villages. 90% Grenache, 10% Syrah
Een wijn met fijne concentratie in zowel geur als smaak. Hiervoor worden druiven van de meer oude wijnstokken gebruikt, 90% ervan Grenache en 10% Syrah. Het is een prachtige, volle, gulle wijn. Diepe fruitindrukken, mondvullend, stijlvol, spraakmakend. De afdronk is lang en de tannines die duidelijk aanwezig zijn, zijn prachtig opgenomen in de wijn. Van deze wijn worden er jaarlijks slechts 6500 flessen gemaakt.
 
El Moli. A.O.C. Côtes du Roussillon. 60% Syrah, 30 % Grenache, 10 % Carignan
Men componeert deze wijn uit drie druivenrassen, Syrah, Grenache en Carignan. Ook rijpt El Moli gedurende 14 maanden in vaten van Frans eikenhout. Het resultaat is een heerlijke, elegante wijn. Grote diepte, indrukken van rijp rood fruit en bessen. Ook een hint van vers leer en laurier. De houtrijping voegt een dimensie toe aan deze superwijn. De wijn is vol, geconcentreerd en overtuigend. Ideaal bij groot rood vlees, krachtige kazen en pittige worstsoorten. Klasse in het glas. Er worden rond de 4000 flessen gemaakt jaarlijks.
 
Bressol.  A.O.C. Côtes du Roussillon. 100% Grenache
Dit is een wijn die voor 100% bestaat uit één enkel druivenras, Grenache. Van alle wijnen is er van Bressol het minste, slechts 1300 flessen per jaar. Diep, donker kersenrood, een grote, complexe geur waarin rijp rood fruit valt te ontdekken, maar ook een vleugje zwarte olijf, iets fijn en kruidigs. Een prachtige, diepe wijn. Ook in de mond hetzelfde beeld. Body, toegankelijkheid, klasse. Een superwijn! Drinken bij krachtige gerechten, rood vlees, wild & rijpe, harde kazen.
 
Les Quatre Vents. Côtes du Roussillon-Villages 100% Carignan
In deze wijngaard heerst altijd een stevige bries, alleen daardoor al is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet nodig, de druiven en de planten worden ‘droog geblazen’ door moeder natuur. Hier staan de oudste Carignan wijnstokken van het domein en die geven een intense, grote, vol smakende gigant. In een gemiddeld jaar maakt men slechts 2000 flessen van deze reus in satijnen kleding.
 
Behalve de hiervoor beschreven rode wijnen maakt Laurent de Besombes ook schitterende zoete wijnen.
Het begint bij de Muscat de Rivesaltes Héritage du Temps. Jaarlijkse productie slechts 3000 flessen. Uit 100% rijpe muskaatdruiven wordt deze beschaafd zoete en zeer aromatische wijn gemaakt. Met een alcohol percentage van 16% past deze witte Vin Doux Naturel prachtig bij desserts met fruit of patisserie. Ook als aperitiefwijn niet te versmaden.
 
Eveneens wit is de majestueuze Rivesaltes Ambré Héritage du Temps. Voor deze superster wordt echter een assemblage van Grenache Blanc van zeer oude wijnstokken & Macabeo gebruikt, ook wel Viura genaamd. Met een jaarproductie van nog geen 3000 flessen behoorlijk zeldzaam te noemen. Waar de Muscat de Rivesaltes altijd zo jong mogelijk wordt verkocht, gaat het bij de Ambré juist om de leeftijd. Na ten minste 10 jaar kelderrust ontstaat een zeer verfijnde, beschaafd zoete wijn waarin het alcohol percentage van 16% een uniek en zeer harmonieus onderdeel vormt. Mooi bij rijpe, harde kazen, maar ook gewoon als indrukwekkend glas om van te genieten zonder gerecht erbij. Laurent laat ook vaten rijpen tot 30 jaar toe. Fantastische wijnen.
 
Tot besluit zijn er twee rode, versterkte wijnen:
 
Rivesaltes Grenat Héritage du Temps. Deze klassieker wordt in een nóg veel kleiner aantal flessen gemaakt. Jaarproductie op of rond de 1200 flessen (!) zeer kleinschalig en zeer indrukwekkend. Uit 100% Grenache druiven maakt men deze zwoel zoete, levendig geurende rode wijn. Groots bij harde oude kazen, maar beslist ook bij chocolade desserts.
 
De zoete wijnen dragen geen biologisch logo, louter en alleen omdat de alcohol die wordt gebruikt voor de 'Mutage' (het versterken van de jonge wijnen), geen biologisch certificaat heeft. Alle basiswijnen zijn wel afkomstig van biologische of biodynamische productie.
 
*Op zéér bescheiden schaal zijn ook de unieke vintage wijnen leverbaar, jaargangen als 1951, 1958, 1959, 1960, 1961, 1965 en 1980 zijn beperkt leverbaar.
Domaine Singla - Een juweel uit Roussillon.
 
De familie De Besombes bezit Domaine Singla sinds 1760, nu is Laurent de Besombes-Singla de drijvende kracht achter dit wijndomein gevestigd in het wijndorpje Saint-Laurent–de-le-Salanque, aan de kust van de middellandse zee. De dichtstbijzijnde grote plaats is Perpignan, even zuidwestelijk van St Laurent.  Maar veel belangrijker nog is de onmiddellijke nabijheid van twee belangrijke wijndorpen, Collioure en Banyuls-sur-Mer. Dit is ook de laatste wijnregio in Frankrijk noordelijk van de grens met Spanje.
 
Alhoewel de wijnen van Roussillon in één adem worden genoemd met die van de Languedoc, is er toch in toenemende mate sprake van een geheel eigen karakter van beide regio's. De wijnen van Roussillon lijken wat meer ‘betimmerd’ zeker waar het de topkwaliteiten betreft. De beste wijnen bezitten ook een fraai bewaarpotentieel.
 
Domaine Singla telt in totaal 50 hectaren, allen in de l’Agly vallei,  sinds 2006 zijn ook alle wijngaarden biologisch of bio-dynamisch gecertificeerd. Men produceert ruim tien verschillende rode, witte en rosé wijnen, maar er wordt ook indrukwekkend goede Rivesaltes gemaakt. De beschaafd zoete, versterkte wijn. De gebruikte druivenrassen zijn grenache noir, syrah, carignan, mourvèdre, macabeu, roussanne, grenache blanc, muscat d’Alexandrië en muscat à petits grains.
 
De meest opvallende aanpak op dit superieure domein is de wijze waarop zij hun fruit verwerken. Tot niet al te lang geleden was ‘Zuid-Frankrijk’ één grote wijnfabriek. Alles draaide om volume en alle druiven eindigden in dezelfde gistingskuip. Eenheidsworst van laag niveau. Maar de laatste drie decennia is er in die hoek een kwaliteitsrevolutie gaande. Jonge mensen worden universitair opgeleid en bezoeken ook vaak andere wijnlanden om hun kennis te verrijken. Hiermee is de basis kwaliteit van de Languedoc & Roussillon enorm gestegen. Sterker nog, er worden op steeds meer plaatsen schitterende wijnen gemaakt, zo ook op Domaine Singla. Volgens geologen behoort de ‘Mas de Passe-Temps’ van Domaine singla tot de oerkorst van de aarde, en stond nooit onder water. Dit geeft diep rossig bruine grond zoals dat ook in delen van Toscane zichtbaar is.
 
In plaats van alle wijndruiven op een hoop te gooien worden bij Domaine Singla de druiven perceel voor perceel en met grote zorgvuldigheid verwerkt. Hierdoor ontstaan wijnen met een grote mate van typiciteit en optimaal van kwaliteit.
 
Dit kan niet bereikt worden door ‘conventioneel’ te blijven werken. Volume maakte plaats voor kleinschaligheid. Massa werd ingeruild voor precisie. Eenvoud veranderde in perfectie. De spraakmakende wijnen van Domaine Singla zijn hiervan het bewijs. In totaal maakt men gemiddeld 50.000 flessen per jaar en daalde de opbrengst per hectare van bijna 80 hectoliter in het verre verleden naar iets meer dan 20 hectoliter nu.
 
La Matine. Côtes du Roussillon-Villages. 50 % Syrah, 30 % Carignan, 20 % Mouvedre.
Deze wijn bestaat voor 50 % uit Syrah druiven aangevuld met 30 % Carignan en 20 % Mouvedre. De productie blijft bescheiden, met zo’ n 10.000 flessen gemiddeld per jaar.  Dat lijkt veel, maar is een ‘speldenprikje’ in deze regio. Het is een prachtige, diep fruitige wijn. Zacht en beschaafd in de mond en perfect inzetbaar bij een grote verscheidenheid aan gerechten. Rood vlees, (veder)wild, romige kazen en zelfs bij pittige Oosterse gerechten. Het is een wijn om binnen 3 jaar na de oogst te drinken, bij voorkeur onder kamertemperatuur, een graad of 14 in het glas is prachtig.
 
Ascensio. Côtes du Roussillon-Villages. 70 % Syrah, 30% Grenache
Dit is een donker, kersenrode wijn met een diep aroma waarin een overdaad aan rijp, rood fruit waarneembaar is, afgewisseld met geurindrukken van kruiden. Een prachtige, volsmakende rode wijn. Hiervoor gebruikt men 70% Syrah en 30% Grenache druiven telkens van de jongste aanplant. Een prachtige, fruit gedreven wijn waarvan de jaarproductie doorgaans de 4000 flessen niet te boven komt.  Een perfecte begeleider van stoofgerechten, rood vlees, al dan niet van de grill. Wild en gevogelte. Ook bij een plateau met stevige kazen is dit een verrukkelijk glas.
 
Passe-Temps. A.O.C. Côtes du Roussillon-Villages. 90% Grenache, 10% Syrah
Een wijn met fijne concentratie in zowel geur als smaak. Hiervoor worden druiven van de meer oude wijnstokken gebruikt, 90% ervan Grenache en 10% Syrah. Het is een prachtige, volle, gulle wijn. Diepe fruitindrukken, mondvullend, stijlvol, spraakmakend. De afdronk is lang en de tannines die duidelijk aanwezig zijn, zijn prachtig opgenomen in de wijn. Van deze wijn worden er jaarlijks slechts 6500 flessen gemaakt.
 
El Moli. A.O.C. Côtes du Roussillon. 60% Syrah, 30 % Grenache, 10 % Carignan
Men componeert deze wijn uit drie druivenrassen, Syrah, Grenache en Carignan. Ook rijpt El Moli gedurende 14 maanden in vaten van Frans eikenhout. Het resultaat is een heerlijke, elegante wijn. Grote diepte, indrukken van rijp rood fruit en bessen. Ook een hint van vers leer en laurier. De houtrijping voegt een dimensie toe aan deze superwijn. De wijn is vol, geconcentreerd en overtuigend. Ideaal bij groot rood vlees, krachtige kazen en pittige worstsoorten. Klasse in het glas. Er worden rond de 4000 flessen gemaakt jaarlijks.
 
Bressol.  A.O.C. Côtes du Roussillon. 100% Grenache
Dit is een wijn die voor 100% bestaat uit één enkel druivenras, Grenache. Van alle wijnen is er van Bressol het minste, slechts 1300 flessen per jaar. Diep, donker kersenrood, een grote, complexe geur waarin rijp rood fruit valt te ontdekken, maar ook een vleugje zwarte olijf, iets fijn en kruidigs. Een prachtige, diepe wijn. Ook in de mond hetzelfde beeld. Body, toegankelijkheid, klasse. Een superwijn! Drinken bij krachtige gerechten, rood vlees, wild & rijpe, harde kazen.
 
Les Quatre Vents. Côtes du Roussillon-Villages 100% Carignan
In deze wijngaard heerst altijd een stevige bries, alleen daardoor al is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet nodig, de druiven en de planten worden ‘droog geblazen’ door moeder natuur. Hier staan de oudste Carignan wijnstokken van het domein en die geven een intense, grote, vol smakende gigant. In een gemiddeld jaar maakt men slechts 2000 flessen van deze reus in satijnen kleding.
 
Behalve de hiervoor beschreven rode wijnen maakt Laurent de Besombes ook schitterende zoete wijnen.
Het begint bij de Muscat de Rivesaltes Héritage du Temps. Jaarlijkse productie slechts 3000 flessen. Uit 100% rijpe muskaatdruiven wordt deze beschaafd zoete en zeer aromatische wijn gemaakt. Met een alcohol percentage van 16% past deze witte Vin Doux Naturel prachtig bij desserts met fruit of patisserie. Ook als aperitiefwijn niet te versmaden.
 
Eveneens wit is de majestueuze Rivesaltes Ambré Héritage du Temps. Voor deze superster wordt echter een assemblage van Grenache Blanc van zeer oude wijnstokken & Macabeo gebruikt, ook wel Viura genaamd. Met een jaarproductie van nog geen 3000 flessen behoorlijk zeldzaam te noemen. Waar de Muscat de Rivesaltes altijd zo jong mogelijk wordt verkocht, gaat het bij de Ambré juist om de leeftijd. Na ten minste 10 jaar kelderrust ontstaat een zeer verfijnde, beschaafd zoete wijn waarin het alcohol percentage van 16% een uniek en zeer harmonieus onderdeel vormt. Mooi bij rijpe, harde kazen, maar ook gewoon als indrukwekkend glas om van te genieten zonder gerecht erbij. Laurent laat ook vaten rijpen tot 30 jaar toe. Fantastische wijnen.
 
Tot besluit zijn er twee rode, versterkte wijnen:
 
Rivesaltes Grenat Héritage du Temps. Deze klassieker wordt in een nóg veel kleiner aantal flessen gemaakt. Jaarproductie op of rond de 1200 flessen (!) zeer kleinschalig en zeer indrukwekkend. Uit 100% Grenache druiven maakt men deze zwoel zoete, levendig geurende rode wijn. Groots bij harde oude kazen, maar beslist ook bij chocolade desserts.
 
De zoete wijnen dragen geen biologisch logo, louter en alleen omdat de alcohol die wordt gebruikt voor de 'Mutage' (het versterken van de jonge wijnen), geen biologisch certificaat heeft. Alle basiswijnen zijn wel afkomstig van biologische of biodynamische productie.
 
*Op zéér bescheiden schaal zijn ook de unieke vintage wijnen leverbaar, jaargangen als 1951, 1958, 1959, 1960, 1961, 1965 en 1980 zijn beperkt leverbaar.
Gerelateerde artikelen
Recent articles
Terrós 2022

Terrós 2022

Domaine Singla - Een juweel uit Roussillon

Domaine Singla - Een juweel uit Roussillon

Bodegas Felix Callejo

Bodegas Felix Callejo

Bezoek aan Stefano Amerighi

Bezoek aan Stefano Amerighi


We use cookies to provide and improve our services. By using our site, you consent to cookies.

NL
Dutch